Voeding

‘De beste dokter staat in de keuken’ is een oud Chinees gezegde.
In China is het al duizenden jaren bekend dat voeding een belangrijke rol speelt in het herstellen van de energiebalans bij ziekte maar ook bij het in stand houden van gezondheid. Bij ziekte is het zelfs de eerst aangewezen therapie.

Eten doen we zeker drie keer daags. Daardoor is het belangrijk dat we ons bewust zijn van wat we in onze mond stoppen. Maar ook de manier van eten is belangrijk. Nemen we er de tijd voor door aan een gedekte tafel te gaan zitten of werken we even een snelle hap tussendoor naar binnen staand in de keuken. Kauwen we ons eten goed of is het hap, slik, weg.

‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’.

Tijdens de voedingsadviezen komen de vijf elementen van de voeding aan bod. Deze elementen zijn een belangrijke onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

De elementen

Hout, vuur, aarde, metaal en water. Dat zijn de vijf elementen volgens de Chinese Geneeskunde. De vijf elementen zijn allemaal gekoppeld aan smaken en kleuren, seizoenen. Maar ook heeft elk element een bepaalde werking op het lichaam.

Elk element wordt ook weer onderverdeeld in temperatuur. Zo is peper heet van temperatuur, iets dat we eigenlijk allemaal wel weten. Want eten je een maaltijd met veel peper, dan krijg je het warm. IJs daarentegen heeft een koude werking en dus verkoelende werking op het lichaam.

De elementen zijn ook in onze Nederlandse keuken gemakkelijk toe te passen. Er hoeven geen aparte dingen in huis gehaald te worden. Tijdens de voedingsadviezen zal ik je uitleggen hoe de elementen werken en waarom deze zo belangrijk zijn.

Het is van belang dat u inzicht krijgt in uw conditie en leef- en voedingswijze. hierbij ondersteun ik u door praktische adviezen te geven en emotionele support te bieden.
Geertje Tameling
Boogschutter 10
7891 TN Klazienaveen

Telefoon: 06 82838190
info@geertjetameling.nl

KvK: 59966238
Zhong: 1402570121312

AGB code praktijk 90062108
AGB code zorgverlener 90102685